Freitag, 25. Juli 2014

Freitagsdrink # 1: MOJITO


Ingen fredag utan aperitif! (Nja, kanske ingen torsdag heller). Framförallt nu på sommaren finns det ju inget härligare än att sitta på lilla balkongen eller en uteservering med en Aperol Sprizz eller något liknande fräscht.
Mojitos har varit min och S. standarddrink för jätte länge, fast sen jultomten var så snäll och kom hem till stugan med en cocktailshaker till oss (egentligen bara S., men jag får låna den ibland (har jag bestämd)), har vi inte gjort dem så ofta. Så sist när jag stod och skakade en Margarita, blev jag jätte sugen på en Mojito, så det fick det bli nästa gång. Och kanske ikväll för dig!

Ingredienser:
(ger 1 drink, 250ml)
1 kvist färsk mynta
2-3 tsk rörsocker (sockerrör? äsh i alla fall det bruna sockret)
1 Lime
6 cl ljus rom
Mineralvatten
Crushed Ice

Tillagning:
Skär Limefrukten i 4 klyftor.  Ge sockret tillsammans med Limeklyftorna och myntan i ett glas. Muddla ordentligt med en stav eller träsked. Tillsätt rom och fyll glaset med crushed ice, fyll på med mineralvatten. Garnera med mynta och sugrör. Skål!
(Tips: det är jätte roligt att göra crushed ice med hjälp av en fläskhammare (heter det så?) mitt i natten, grannen tycker nog också att det är jätte roligt.)

 
Deutsch
Endlich Freitag, und kein Freitag ohne einen anständigen Aperitif. Vor allem zur Sommerzeit lädt unser kleines Balköönchen gerne dazu ein. Und seit dem überaus geglücktem Weihnachtsgeschenk (Cocktailshaker), wird keine Gelegenheit ausgelassen um einen herrlichen Margarita hinzurasseln. Ja shaken macht spass (nicht nur auf der Tanzfläche), jedoch kommen dabei andere Köstlichkeiten, die man eher stampft und hämmert zu kurz. Und bevor die Rumflasche noch Staub ansetzt (nur Spass, das würde wohl kaum passieren) war es wieder einmal Zeit für einen Mojito!

Zutaten:
(für ein Drink, 250ml)
1 Zweig frische Minze
2-3 TL Rohrzucker
1 St Lime
6 cl weisser Rum
Mineralwasser
Crushed Ice


Zubereitung:
Crushed Ice hämmern (gerne auch mitten in der Nacht, mit dem Fleischhammer der sich ganz und gar nicht fürs Fleischhämmern eignet und deshalb sicherlich froh ist eine neue Aufgabe zu haben). Die Lime vierteln. Den Zucker zusammen mit der Lime und der Minze in ein Glas geben und mit einem Stössel ordentlich anquetschen. Den Rum hinzufügen und das Glas mit Crushed Ice auffüllen. Den Drink mit Mineralwasser aufgiessen. Einen Minzezweig zur Deko in das Glas stecken und den Drink mit Trinkhalmen sofort servieren (als müsste man das zweimal sagen), vor dem Trinken noch einmal durchrühren.
Prost!

    

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen