Mittwoch, 3. Dezember 2014

Der Klassiker oder Brot # 2: ZOPF


Det här receptet är en schweizisk klassiker.  Här i lilla ostlandet behöver vi våran zopf för att vara helt säkert att det är söndag, och en söndag vill man ju inte missa. Med andra ord: Inget söndagsfrukost utan zopf. Ja det säger ju redan hur viktigt det är att kunna baka den. Visst kan man ju köpa dem med, men det är ju inte samma sak. 
Det dröjde ett tag, tills jag och min zopf blev vänner. Inte för att jag inte gillade honom, mer att han inte gillade att bli gjort av mig. Allvarligt talat. Jag vet inte vad det var, men degen vägrade jäsa, och bara smakade torr och tråkigt. Och så var det i några år, precis när jag tänkte, att jag får leva med det att jag inte kan baka zopf, funkade det helt plötsligt. Det konstiga är, att jag inte har ändrat ett dugg i recepten, men plötsligt jäste degen fint, blev saftig och smakade som den skulle. Konstigt.  Men jag ska inte klaga, och är ärligt talat väldigt lättnat att jag inte längre behöver leva med skammen att inte kunna baka en ordentligt zopf.  
Men vad är en zopf, lär kanske den ena eller andra fråga sig. Jo, det är ett vitt bröd som görs med mjölk och smör (och mjöl, förstås), det förklarar ju också varför man bara äter det på söndagar…
Ibland brukar jag baka våran zopf med en speciell ”Zopfmehl” vilket är en blandning av dinkel- och vetemjöl, men det funkar väldigt bra med vanligt hushållsmjöl.
 
Ingredienser:
500g mjöl
¾ msk salt
ca. 20g jäst
1 tsk socker
60g smör
3 ¼ - 3 ½ dl mjölk
1 stk äggula

Tillagning:
Smula ner jästen i en liten kopp och blanda med sockret, rör om tills jästen är helt flytande. Smält smöret och blanda med mjölken, värm blandningen tills den är ljummen (det brukar gå väldigt fort). Forma en grop i mjölet i en stor bunke och häll i jästen, salt och mjölk-smör blandningen. Blanda allt med händerna (eller i en köksmaskin) till en slät deg och knåda ordentligt i ca. 5 minuter. Syns små luftblåsor om du skär i degen är den klar, annars fortsätt knåda.
Låt degen jäsa i 1-1 ½ timmar.
Sätt ungen på 200° och fläta degen till en zopf:
 

1. Dela degen i två portioner.
2. Forma båda tå till ca. 70 cm långa slangar.
3. Leg dem på kors
4. Legg den lägre slangen från höger till vänster, och andra ändan från vänster till höger.
5. Lägg nu ändan från den andra slangen från ovan vänster neråt till höger.
6. Andra ändan lägger du från botten höger till vänster toppen.
7. Fortsätt igen med den andra slangen… osv.  Tänk på att den underste slangen ska läggas uppåt och den översta neråt.  
8. Göm ändarna.   


Låt den flätade zopf jäsa i ytterligare 15-20 minuter innan du penslar den med äggulan.
Grädda i 25-35 minuter tills den är gyllenbrun. 
  
Hembakat zopf smakar som bäst när den är färsk och det är väldigt svårt att motstå den när den kommer färsk ur ungen. Ett tips är att förbereda den dagen innan och lagra den färdig flätade zopf i kylen. Innan bakningen penslar du den med äggula och gräddar den som vanligt. Yum! Varmt bröd till frukost!   
 

Jag hoppas verkligen att jag har lyckats förklara allt, så att man fattar vad jag menar och om inte – fråga mig!
Glad bakning!
Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen